Groen

Je kunt een eindeloze serie foto’s maken van kleurvarianten. Geweldig als je een verzamelaar van kleuren bent – als die bestaan – of als je een collage wilt maken. Het moet fascinerend zijn om een grote muur helemaal bedekt te zien met een collage van kleurvarianten. Schilders willen nog wel eens kleurstalen maken van hun verf. Natuurlijk primair bedoeld om te onderzoeken welke verfkleuren zich goed laten mengen en om mengverhoudingen vast te leggen voor mogelijk toekomstig gebruik. Maar die kleurstalen zijn ook op zichzelf vaak interessant om te zien. Als je wel eens kijkt naar het tv-programma Sterren op het doek, kun je soms in het atelier van een deelnemende kunstenaar kleurstalen zien staan of hangen.

Terug naar foto’s. Kleur speelt in foto’s altijd een belangrijke rol, zelfs als kleur ontbreekt. Maar we zijn zo gewend aan kleur dat we het vaak niet bewust zien. Dat wordt anders als je je camera tijdens de opname beweegt in plaats van stilhoudt. Afhankelijk van het eindresultaat kunnen details nog steeds aandacht vragen, maar veel minder dan in gewone foto’s, het hele beeld is nu van belang geworden en daarmee ook de kleuren van het gehele beeld.

Groen1 ©Hiser.nl

Maar nodig is het niet, de beweging. Deze boombast is groen genoeg van zichzelf, van het mos.

Groen2 ©Hiser.nl

Delen met anderen?Share on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg