Paint

Er zijn vele soorten verf en talloze extra middelen. En schilderen kun je op allerlei materialen. Je kunt zelf experimenteren, maar het is ook handig om te weten wat de technische mogelijkheden zijn. Hier links naar video’s en sites met technische info waar ik zelf soms dankbaar gebruik van maak.

Over pigmenten

De beste verf die je kunt gebruiken is single-pigmentverf. Daarmee maak je de mooiste kleurencombinaties. Maar het ene pigment is het andere niet. Als het om informatie over pigmenten gaat is Handprint wel een van de beste sites die ik ken. De opbouw van  de site is niet heel helder, maar het veruit interessantste deel is het deel dat echt over pigmenten gaat. Kies een kleur en zie welk pigment lichtecht is en welke niet, en met welke kleuren het pigment zich wel en niet laat mengen. Het gaat hier weliswaar om aquarelverf, maar de pigmenten vind je vaak ook in andere verfsoorten terug.

Over verf, gels en mediums

Iedere verfsoort heeft zijn voor- en nadelen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar acrylverf.  Een van de voordelen van acrylverf is dat er heel veel middelen voor zijn, maar wat kun je ermee? Hier wordt uitgelegd hoe allerlei producten van Golden gebruikt kunnen worden. Op Vimeo zijn ze ook te vinden. Wil je video’s van een ander merk zien, kijk dan bijvoorbeeld eens naar die van Liquitex.

Ondergronden: papier

Het aardige van acrylverf is dat je zo ongeveer alles als ondergrond kunt gebruiken. Maar de meest gebruikte zijn waarschijnlijk de traditionele: papier, doek en panelen. Papier heeft als voordeel dat het vrij goedkoop is en in een enorme diversiteit voorkomt. Eigenlijk kun je van zo ongeveer alles wat een vezel heeft papier maken. En naast diversiteit in vezelsoorten is er ook nog een grote variatie in afwerking, allemaal met verschillende eigenschappen. Zo werkt aquarelpapier weer heel anders dan drukwerkpapier. Papier heeft ook nadelen. Het is kwetsbaar door zijn gevoeligheid voor licht en vocht. En dunnere of lichtere soorten moet je opspannen als je het papier ook na beschildering vlak wilt houden.

Ondergronden: panelen

Panelen hebben het voordeel dat ze behoorlijk vormvast zijn.  Ze zijn relatief minder kwetsbaar en steviger dan papier of doek. Net als iedere ondergrond vereisen ze echter wel bepaalde voorbehandelingen. Houten panelen zijn gevoelig voor vocht, waardoor ze krom kunnen trekken. En metalen panelen moeten in de regel voorbewerkt worden om op te kunnen schilderen. Mits goed bewerkt en met gebruik van goede kwaliteit verf kan een paneel wel uitzonderlijk lang meegaan. En doordat het veel minder werkt dan opgespannen doek, kan een schildering na eeuwen nog steeds in perfecte staat verkeren.

Delen met anderen?Share on Facebook
Facebook
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg